Galeriid: Koolitantsulised lustisid nädalavahetusel Saare-, Järva- ja Raplamaal

Möödunud nädalavahetusel tantsitas Koolitantsu festival Saare-, Järva- ja Raplamaad.

Põhižüriisse kuulusid tantsija, tantsukunstnik ja -õpetaja Raho Aadla; Tallinna
balletikooli klassikalise tantsu õpetaja Kaja Kreitzberg ning tantsuõpetaja ja koreograaf Maarja Pruuli. Sel aastal kuulutab žürii iga kontserdi lõpul välja vaid eripreemiate saajad, finalistid selguvad 20. märtsil aadressil www.koolitants.ee.

9. märtsil oli esinemisjärg Saaremaa ning 10. märtsil Järva- ja Raplamaa käes.

“Tantsijatelt kandus saali meeletus koguses kevadiselt värsket, justkui välja murdvat energiat ja see pani hästi kaasa elama, haaras endasse. Mida võiks ehk
õpetajad noorte kehatöös jälgida – kuidas liigeseid joondada, et neid säästa, et teatud liigutuste puhul ülekoormust ei tekiks,” imetles Raho Aadla Saaremaa
tantsijate siirust ja tantsukirge.

Maarja Pruuli oskas enda sõnul välja tuua vaid pisiasja, et võiks läbi mõelda, kuidas pealkirja sisu oma loomingus veelgi läbivamalt esile tuua, et sõnum publikuni jõuaks, sest pealkiri on tantsu esimene osa, mis saalis viibijani kostub.

Järvamaalt ja Raplamaalt oli Paide muusika- ja teatrimajja kokku tulnud väga palju tänava- ja lastetantse. Viimased olid sealjuures eriti viimistletud, täpsed ja terviklikud, kiitis žürii tantsuõpetajate head tööd. Noorte puhul viitas
Maarja muusikapala valikule: “Meie, tantsuõpetajad, saame noortele eeskujuks olla, suunates neid kasutama laule, mille keelekasutus on sünnis või töödelda ja miksida muusika kontekstile sobilikuks.”

“Suur rõõm on näha, et Raplamaa osalejate arv üha kasvab. Tärkas lootus, et ehk saame järgmisel aastal avada eraldi Raplamaa tantsupäeva,” ütles Koolitantsu peakorraldaja Raido Bergstein. “Koolitants ongi koht, kus tantsuõpetajad saavad mängida kunstiliste ideedega ning tantsijad saavad esinemiskogemusi ja ammutada inspiratsiooni. Me soovime väga, et see poleks vaid suuremate
linnade pärusmaa ja seetõttu on hea meel tõdeda, et meil on väga tublisid ja entusiastlikke tantsijaid ja õpetajad ka väiksemates maakondades nagu Saare-, Rapla- ja Järvamaal.”

Galeriid

Eripreemia pälvisid:
Saaremaal:

  • Loomutruu esituse ja hea trupi sünergia eest: Saaremaa ühisgümnaasiumi 101. lend – “Kosjalaul”, tantsu autor Jutta Loviisa Juht, kooli tants vanuseastmes 10.–12. klass.
  • Idee ja koreograafia laitmatu läbitöötatuse eest: tantsukool Semiir – “404”, tantsu autor Kelly Kasjanenko, show-tants vanuseastmes 10.–12. klass.
  • Lustliku ja meeleoluka esituse eest: Minu tantsukool Valjala väiksed – “Boom-kehast ja hingest”, tantsu autor Laura Olesk, lastetants vanuseastmes 1.–4. klass.
  • Südamliku ja siira esituse eest: Ciara tantsukool – “Kus on kodukoht?”, tantsu autor Roosmarii Sarapuu, lastetants vanuseastmes 1.–4. klass.
  • Leidliku liikumismõtlemise eest: Kelly Kasjanenko.

Järva- ja Raplamaal:

  • Stiilipuhta ja enesekindla esituse eest: Paide HipHoppas – “Natuke stressi pole paha, ega ju?”, tantsu autor Enriko Pedaksalu, tänavatants vanuseastmes 6.–9. klass.
  • Hoogsa ja vahva lavastuse eest: Paide Hammerbecki põhikooli 2. c klass – “Piimaandja pillerkaar”, tantsu autorid Sirje Grauberg ja Mari Reiljan-Torm, lastetants vanuseastmes 1.–4. klass.
  • Artistliku, täpse ja laetud esituse eest: Rapla tantsustuudio – “Tulekuma”, tantsu autor Liis Pärn, show-tants vanuseastmes 4.–7. klass.
  • Ühtselt jõulise esituse eest: JJ-Street – “Läheb sõjaks”, tantsu autor Mari Venski, tänavatants vanuseastmes 4.–7. klass.
  • Mõjuva koreograafiliee ja kompositsioonilise väljenduslaadi eest: Rapla tantsustuudio – “Näotu”, tantsu autor Sandra Vilismäe, jazztants vanuseastmes 10.–12. klass.
  • Läbitöötatud lastepärase teemakäsitluse eest: Valtu põhikooli Käokesed – “Kellakägu”, tantsu autor Kadi Saks, lastetants vanuseastmes 1.–4. klass.
  • Tantsija isikupära oskusliku väljatoomise eest: Enriko Pedaksalu.