Festival Koolitants alustab juubeliaasta tantsudega

Koolitants astub sel aastal vastu oma kahekümne viiendale festivaliaastale. Veerand sajandit on lapsed ja noored, tantsuõpetajad ja lapsevanemad valmistunud Koolitantsu lavale minema autorite, esinejate, toetajate või kaasaelajatena. Maakondlikud tantsupäevad saavad alguse juba 19. jaanuaril Tallinnast ja kulmineeruvad finaalkontserditega aprilli keskel Paides.

Festival Koolitants sai alguse 1995. aastal Eesti Noortemajast, kui Villu Valgi eestvedamisel korraldati koolinoorte tantsuvõistlus Koolitants. 1998. aastal pärast tollase peakorraldaja saatuslikku jalaluumurdu sukeldus üleöö Koolitantsu korraldamisse Rahvakultuuri Keskuse tantsuspetsialist Kristjan Kurm. Pärast seda hakkas osalejate arv kiiresti kasvama – kui 1998. aastal oli osalevate tantsude arv 68, siis 2001. aastal oli see juba 462 tantsu. Täna osaleb Koolitantsu festivalil üle kuuesaja  tantsu. Täna on Eesti Tantsuagentuuri poolt korraldatav festival suurim omalaadne noorte tantsufestival, mis vältab erinevate lisategevustega pea aasta ringi.

Koolitants on midagi enneolematut ja ainulaadset – see sünnib siin ja praegu. Tuleb pühenduda ja anda endast parim just nüüd. Saal on täis publikut ja kaasaelajaid. Õhus on ootusärevust ja pinget. Siis süttivad tuled, kõlavad esimesed helirütmid ning on aeg alustada tantsuga. See on hetk, milleks valmistutakse peaaegu terve aasta. Üksi ja koos oma trupiga. See on kooshingamine ja koosolemine. Selles hetkes oleme kõik koos ainult siin, festivali ajal, nii lava taga kui ka lava ees kui ka saalis publikuna. Sel hetkel on tants suurem kui elu. 

Juubeliaasta maakondlike tantuspäevade põhižürii, kes järgmise paari kuu jooksul vaatab ära kõik tänavuse festivali tantsud, koosneb kolmest liikmest – tantsija, tantsukunstnik, ja -õpetaja Raho Aadla, Tallinna Balletikooli klassikalise tantsu õpetaja Kaja Kreitzberg ning tantsuõpetaja ja koreograaf Maarja Pruuli. Sel aastal ei kuuluta žürii edasipääsejaid välja kontserdi lõpus, vaid finalistid selguvad 20. märtsil pärast kõikide tantsude vaatamist. Seega saavad kõik trupid ootusärevalt kevadele vastu minna ning olla valmis finaaliks.

Koolitantsu peakorraldaja Raido Bergstein: „Oleme nende kahekümne viie aasta jooksul kasvanud. Koolitants on veerandsada ja toimib moevooludest eraldi. Seejuures on festival aga endiselt väga värske, sest tantsude autorid ja noored tantsijad oma ideede ja rõõmuga täidavad iga tantsupäeva, iga kontserdi. Seda tantsurõõmu kannavad tuhanded tantsijad üle Eesti. Pole paremat tunnet kui lavalt maha astudes teada, et andsid endast kõik ning kuulda kiitvaid sõnu lähedastelt. Sa olid tubli! Koolitants oma juubeliaastal kutsub jagama tunnustust ja häid tundeid ning võtma seda ka koju kaasa.“

Festivali Koolitants tantsupäevad pakuvad kontserdielamusi 14 tantsupäeval Eesti erinevates paikades. Üle mitmete aastate toimub Haapsalu Kultuurikeskuses taaskord iseseisev Läänemaa maakondlik tantsupäev ning teist aastat järjest toimub Saaremaa tantsupäev Kuressaares. Lisaks maakondlikele tantsimistele toimub ka kaks finaalkontserti kolmandat kevadet järjest Eestimaa südames, Paides Muusika- ja Teatrimajas.

Tants ühendab!

Koolitants 2019 maakondlikud tantsupäevad toimuvad:

L, 19.01 TALLINN: Vene Kultuurikeskus

12:00 lastetants

18:00 kaasaegne tants, tänavatants

P, 20.01 TALLINN: Vene Kultuurikeskus

12:00 jazztants, eesti ja rahvaste tantsud, kooli tants

18:00 showtants

P, 27.01 TARTUMAA: Teater Vanemuine suur maja

12:00 lastetants (eelkool), kaasaegne tants, eesti ja rahvaste tantsud, kooli tants

18:00 lastetants (algklassid), tänavatants

E, 28.01 TARTUMAA: Teater Vanemuine suur maja

18:00 showtants, jazztants

L, 02.02 HARJUMAA: Viimsi Kool

18:00 kõik žanrid

P, 03.02 JÕGEVAMAA: Jõgeva Kultuurikeskus

18:00 kõik žanrid

L, 09.02 PÄRNUMAA: Pärnu Kontserdimaja

12:00 lastetants, jazztants, eesti ja rahvaste tantsud, kooli tants

18:00 showtants, kaasaegne tants, tänavatants

P, 10.02 IDA- JA LÄÄNE-VIRUMAA: Kohtla-Järve Kultuurikeskus

12:00 lastetants, kooli tants, eesti ja rahvaste tantsud, jazztants

18:00 kaasaegne tants, tänavatants, showtants

L, 16.02 LÄÄNE- JA HIIUMAA: Haapsalu Kultuurikeskus

kell 15:00 kõik žanrid

P, 17.02 VILJANDIMAA: Sakala Keskus

12:00 lastetants (eelkool), kaasaegne tants, jazztants, tänavatants, eesti ja rahvaste tantsud, kooli tants

18:00 lastetants (algklassid), showtants

L, 09.03 SAAREMAA: Kuressaare Kultuurikeskus

15:00 kõik žanrid

P, 10.03 JÄRVA- JA RAPLAMAA: Paide Muusika- ja Teatrimaja

18:00 kõik žanrid

L, 16.03 VALGAMAA: Valga Kultuuri- ja Huvialakeskus

18:00 kõik žanrid

P, 17.03 VÕRU- JA PÕLVAMAA: Kannel

12:00 lastetants, eesti ja rahvaste tantsud, jazztants

18:00 tänavatants, showtants, kooli tants, kaasaegne tants

L, 12.04 Finaal / Paide Muusika- ja Teatrimaja

P, 13.04 Finaal / Paide Muusika- ja Teatrimaja

Piletid kontsertidele on saadaval www.ticketbest.ee

Lisainfo:

Raido Bergstein

Tel +372 56 454 888

E-kiri: raido@tantsuagentuur.ee

Teate edastas:

Maarja Pärn

E-kiri: maarja@tantsuagentuur.ee