KOOLITANTS 2021: 29.08 kell 18:00 TALLINN / VENE KULTUURIKESKUS

KONTSERDIKAVA: esinevad: algklassid, gümnaasium, signatuurtantsud, erikülalised

“Tallinn”

autor: Inger Fridolin

Oo Tallinn, suur linn 

Autorohke linn 

Me ületame iga mäe mis meil paikneb siin:  

Lasnamägi

Mustamägi 

Musumägi

Tõnismägi

Me laulukaare all teeme laulu-tantsuvägi

see on Tallinn meie suur linn

Tallinn meie suur linn 

Tallinn meie suur linn 

See on Tallinn meie suur linn 

Koolitants 2021: kontserttuur

Laste ja noorte tantsuloomingu festival Koolitants 2021 kutsub virtuaalsetel tantsupäevadel osalenud tantsud esinema augustis ja septembris toimuvale kontserttuurile. Kontserttuuri päevajuht on Inger ning selle lavastavad Koolitants 2021 kunstilised juhid Linnar Looris (Eesti Rahvusballett) ja Kadi Aare

Kõik tantsud on oodatud esinema ühele tuurikontserdile ning kunstiliste juhtide poolt valitud festivaliaasta parimatele stiili- ja žanrinäidetele avaneb esinemisvõimalus mitmes erinevas linnas. “Kui tavapäraselt oleme harjunud sellega, et valitakse välja edasipääsejad, siis sel katkestustega toimunud ja ebatavalisel aastal, mil lavale oleme niigi vähe saanud, tõstame erilised tantsud esile hoopis seeläbi, et kutsume nad esinema mitmesse linna,” ütleb festivali peakorraldaja Raido Bergstein. “Väljakukkujaid ei ole ning kunstiliste juhtide poolt esile toodud signatuurtantsud jõuavad publiku ette kontserttuuri linnades Tallinnas, Valgas, Viljandis kui ka Paides, pakkudes noortele tantsijatele tõelist tuurielamust.” Erikülalistena esineb kontserttuuril valik 2020. aasta lõppkontserdile valitud tantsudest. “Eestis luuakse noortele tantsijatele palju sellist tantsuloomingut, mille kunstiline väärtus ületab ühe hooaja piirid ning kuna eelmisel aastal lõppkontserti ei toimunud, saame neid suurepäraseid tantse nüüd veelkord näha,“ ütleb Bergstein. 

Koolitants 2021 kunstilised juhid Linnar Looris ja Kadi Aare valisid festivali-aasta signatuurtantsudeks järgmised tantsud: KOIT Tantsukool “Vabandust” (autor Kristin Tagam), Stuudio Joy & Läänemere Gümnaasium “Matrix” (autor Aleksandr Makarov), Tantsustuudio Dance Dream “Skorpionid” (autor Rita Muttel), Error Tantsukool “Paaria” (autor Kätlin Kim), VK Janika Tantsuline Eliit “Tehnika(p)ime” (autorid Elina Gorelašvili, Karin Toom, Reimo Kivine), Tantsuteater Polly “Naerata maailmale” (autor Polina Žukova), Tantsuansambel Neposedõ “Kontsakesed” (autor Liina Baranova), Carolina Tantsustuudio “…jätab jälje” (autorid Aleksandra Kantola, Merle Kaare) ja Tallinna Huvikeskus “Kullo” Tantsuansambel Sõleke “Vaatad, aga ei näe” (autor Ingrid Elsa Mugu).   

“Igas signatuurtantsus on see eriline miski, mis haarab vaataja endaga kaasa koos oma terviklike nüansside, põneva visuaalsuse ning esitajate mõjuva kohaloluga,” ütleb esile toodud tantsude kohta kunstilise meeskonna liige Kadi Aare. “Vaatamata raskele aastale oli tantse, mis paistsid silma eriliselt stiilipuhta esituse, hea energia ja kvaliteediga,” lisab Linnar Looris. “Valituks osutunud tantsudes paistis silma nii omanäolisus, koordineeritud keha valdamine, kvaliteetne tantsu elementide sooritamine, hea muusika ning grupi tunnetus kui ka professionaalne juhendamine.” Mõlemad kiidavad kõiki Koolitantsul sel aastal osalenud tantsijaid ja nende õpetajaid: “Te olete kõik vaprad ja tublid ning tunnustust väärt!”

Traditsiooniliselt annab Koolitantsul oma tunnustuse tantsudele ka Eesti Noorte Tantsu Ühenduse noortest tantsijatest koosnev žürii. Noortežürii tõi eripreemiatega esile järgmised tantsud: Varjud “SHH!” (ägeda energia ja peenetundelisuse eest), Tantsuteater Polly “Elu Texases” (eripärase stilistika eest), Tallinna Huvikeskus Kullo tantsuansambel Sõleke “Vaatad, aga ei näe” (unikaalsuse ja erilise emotsiooni eest), Tantsukool Cestants “Kummituste spordipäev” (eakohase tantsu tunnetuse eest), SaareSära Tantsukool “Ükssarvikute vihmatants” (siira ja mõjusa esituse eest), VK Janika Tantsuline Eliit “Tehnika(p)ime” (eripärase ja tervliku lahenduse ning aktuaalse temaatika kajastamise eest),  Võru Tantsukeskus “Playstation 5” (põnevalt edastatud ja jutustatud lugu), FACE Moe- ja Tantsukool “Ott tahab tuppa tulla!” (nutika ja unikaalse lahenduse eest). Žüriis osalenud noored tantsijad läbisid eelnevalt tantsuanalüüsi koolituse ning nende arutelu eripreemia saanud tantsude kohta on vaadatav-kuulatav Koolitantsu Youtube´i kanalil. 

Koolitantsu Youtube´i kanalis on nähtav ka Linnar Loorise, Maarja Pruuli, Kärt Tõnissoni ja Greetel Joanna Võrgu osalusel ning Helena Piheli eestvedamisel toimunud vestlusring “KooliTANTS: vaadates, mõeldes, rääkides”, mille käigus arutlesid tantsuõpetajad tantsukunsti ja -hariduse vaheliste seoste üle. 

Koolitants 2021 kontserttuur jõuab 29. augustil Tallinna, 11. septembril Valka, 12. septembril Viljandisse ning 19.septembril Paidesse. 

Koolitants 2021 meeskond

Peakorraldaja: Raido Bergstein

Tegevprodutsent: Eliisa Vellama

Projektijuht: Maike Maiste

Administraator: Kristjan Kriisa

Meeskond: Birgit Sitska, Getter Kõiv, Kristel Tall, Mareeta Ojasaar, Milena Kulikova, Tanel Puura, Kaisa Ruven

Tehniline ettevalmistus: Kristjan Kurm, Joosep Kurm

Päevajuht: Inger

Kunstilised juhid: Linnar Looris (Eesti Rahvusballett), Kadi Aare

Virtuaalsete tantsupäevade tagasiside: Aleksandr Žemžurov, Tuuli Rand, Eliisa Sirelpuu, Kärt Anton, Rauno Zubko

Videote režii, toimetamine: Kadi Aare

Videote montaaž: Kadi Aare, Sven Soiver

Virtuaalsete tantsupäevade salvestus: Sven Soiver, Mikk Rosin

Kontserttuuri valguskunstnik: Priidu Adlas

Fotograafid: Diana Ruitlane-Rüütli, Mikk Mihkel Vaabel

Bussijuht: Mait Reits

Eesti Rahvusringhääling (ERR Menu, ETV): Kerttu Kaldoja, Kadi Katarina Priske, Margus Tamm, Magnus Suitso, Rauno Korju, Maris Rumberg

TV3/TV6 (rahva lemmik): Sven Soiver ja meeskond

Graafiline disain: Heidi Pähn, Kristel Laur

Eesti Tantsuagentuuri meeskond: Eliisa Vellama, Jane Miller-Pärnamägi, Kersti Uiboupin, Kristjan Kriisa, Kristjan Kurm, Lii Ainsalu, Marju Leets-Kõiv, Raido Bergstein, Ulvi Kroon-Mürk

Suur tänu: Eesti Vabariigi Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Kultuurkapital, Tallinna Haridusamet, Viljandi linn, Valga vald, trükikoda JOON, Eesti Noorte Tantsu Ühing

Koolitantsu korraldab Eesti Tantsuagentuur

www.koolitants.ee