KOOLITANTS 2022: LÕPPKONTSERDID 2. mail Rahvusooperis Estonia

Foto: Diana Ruitlane-Rüütli

Lõppkontserte juhatab Inger koos bändiga.

Kell 15:00 mudilased, 1…4 ja 6…9 klassid KONTSERDI KAVA LEIAD SIIT

Kell 19:00 4…7 ja 10…12 klassid – KONTSERDI KAVA LEIAD SIIT

Kontserdil osalevad Koolitants 2022 festivalihooaja kunstiliste juhtide ja noortežürii hinnangul kõige terviklikumad ning ehedama stiili- ja žanritunnetusega tantsud.

NB! Lõppkontsert on terviklikult lavastatud kontsert.

Saali saab siseneda ja saalist saab väljuda vaid vaheaegadel.

Rahvusooperis Estonia on üleval ka Tantsupeomuuseumi poolt Mait Agu 70. juubeli auks loodud näitus. Näitust on saanud publik ja tantsijad uudistada igas kontserdipaigas, igal tantsupäeval – nüüd ka lõppkontsertide päeval.

Koolitants 2022 jõudis lavale kahe-etapilisena: märtsis ja aprillis toimusid piirkondlikud tantsupäevad ja mai alguses toimuvad lõppkontserdid. Maakondlike tantsupäevasid sel aastal ei toimunud. Piirkondlikel tantsupäevadel osalevatest tantsudest tegid lõppkontserdi valiku Koolitants 2022 kunstilised juhid Elina Gorelašvili ja Joonas Tagel ning tantsuanalüüsi koolituse läbinud Eesti Noorte Tantsu Ühingu noortežürii.

“Kunstilisi valikuid tehes lähtusime põhimõtetest, et kontserdil oleks esindatud erinevad piirkonnad, žanrid ja vanuseastmed ning tuleks esile tantsuhuvihariduse ja tantsukunsti seoste mitmetahulisus. Sealjuures moodustuks siiski tasakaalustatud kunstiline tervik, mis pakuks nauditava elamuse ka publikule,” ütlesid festivali kunstilised juhid Elina Gorelašvili ja Joonas Tagel.

“Tants on kunst. Kunsti kogemine tekitab meis alati mõtteid ja tundeid ning avardab silmaringi, mida on huvitav sõpradega jagada. Loominguga tegeledes ammutame inspiratsiooni kaaslastest ja ümbritsevast maailmast ning õpime paremini tundma iseennast,” võttis festivali aasta kokku Koolitantsu peakorraldaja Raido Bergstein.

Foto: Diana Ruitlane-Rüütli

ERIPREEMIAD

Peale kõikide piirkondlike tantsupäevade äravaatamist andsid Koolitantsu kunstilised juhid Elina Gorelašvili ja Joonas Tagel välja 38 tantsule eripreemia ning nende saajad esinevad Koolitants 2022 lõppkontsertidel. Eripreemiad pälvinud ja lõppkontserdil esinevad tantsud on terviklikud loometööd, kus olulisel kohal on kvaliteetne liikumiskeel, eakohane lähenemine ning viimistletud esitus.

SIGNATUURTANTSUD

Kandideerijate seast valisid kunstilised juhid Elina Gorelašvili ja Joonas Tagel välja käesoleva festivali-aasta signatuurtantsud. Kandideerimine toimus paralleelselt registreerimisega. Valitud loomingut esitatakse Koolitants 2022 kontsertidel. “Valisime välja kolm tantsu, mis paistsid silma oma eriilmelisusega. Signatuurtantsud on hästi läbimõeldud numbrid, milles on nautimist, kvaliteeti ja sisu. Moodustub tervik, mis jääb meelde.” – Koolitants 2022 kunstilised juhid Elina Gorelašvili ja Joonas Tagel

EESTI NOORTE TANTSU ÜHINGU NOORTEŽÜRII

ENTÜ noortežürii käis Koolitantsuga kaasas igal tantsupäeval. Nad lennutasid iga tantsupäeva igalt kontserdilt enda eripreemiaga ühe tantsu otse lõppkontserdile Rahvusooperisse Estonia.

“Olla osa noorte žüriist on olnud väga põnev ning kaasahaarav kogemus meile kõigile. See on avardanud meie silmaringi Eesti tantsuhuvihariduse kohta ning õpetanud tantsu analüüsimise oskust. Tantsumaastiku mitmekesisus ja omanäolisus üllatavad meid igal kontserdil! Igas tantsus leiab midagi endale ja midagi, mis teeb selle eriliseks – seda tuleb lihtsalt filtrita vaadata. Jääme mäletama lisaks tantsudele ka meie omavahelist seltskonda ja vestluseid, mis jäävad meie nõupidamisruumi seinte vahele,” jagavad ENTÜ noorte žürii liikmed.

Kokku osales ENTÜ žüriis 16 noort, kes jagunesid põhimõttel, et noored enda kodulinnas tantse ei vaataks/valikuid ei teeks.

Foto: Diana Ruitlane-Rüütli

KOOLITANTS 2022 MEESKOND

Peakorraldaja: Raido Bergstein

Kommunikatsioonispetsialist: Kaisa Kattai

Registreerimiste, graafikute, kunstilise meeskonna projektijuht: Kadi Aare

Infolaua projektijuht: Maike Maiste

Peaadministraator: Kersti Uiboupin

Meeskond: Anti Sepri, Elizabeth Kattai, Getter Kõiv, Henrik Mürk, Kaisa Ruven, Katarina Virve Mürk, Kristel Taal, Kristjan Kriisa

Meeskonna abilised: Eliisa Vellama, Tanel Veeremaa, Birgit Sitska, Kadri Toomsalu, Loviise Kätriin Gabrel

Tantsupäevade valguskunstnik: Priidu Adlas

Fotograaf: Diana Ruitlane-Rüütli

Kontserte juhib: Inger

Kunstilised juhid: Elina Gorelašvili, Joonas Tagel

Piirkondlike tantsupäevade avanumbri “Who I Really Am” koreograafia: Kadi Aare, Janette Norkko

Mait Agu 70 programmi ettevalmistus ja esitus: Oksana Tralla, Maria Uppin-Sarv, Indrek Kornel, Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia ja kunstide instituudi koreograafia osakond, Tantsuansambel Lee, Tallinna Huvikeskus Kullo tantsuansambel Sõleke

Tantsuõpetajate vestluspaneelis osalevad lisaks kunstilisele meeskonnale: Anne Tamm-Kivimets, Helena Pihel

Graafiline disain: Kristel Laur, Heidi Pähn

Videote režii, toimetamine: Kadi Aare

Andmebaasi tehniline haldus: Timo Tambet

Bussijuhid: Mait Reits, Ivo Reits

Eesti Rahvusringhääling (ETV, ERR Menu): Kerttu Kaldoja, Kadi Katarina Priske, Oliver Reimann, Magnus Suitso, Silver Riibak, Maris Rumberg, Mustafa Celik, Margus Tamm

TV3/TV6 (rahva lemmik): Sven Soiver

Eesti Tantsuagentuuri meeskond: Jane Miller-Pärnamägi, Kaisa Kattai, Kersti Uiboupin, Kristjan Kriisa, Kristjan Kurm, Lii Ainsalu, Marju Leets-Kõiv, Raido Bergstein, Ulvi Kroon-Mürk

Suur tänu: Eesti Vabariigi Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Kultuurkapital, Tallinna Haridusamet, Harjumaa Omavalitsuste Liit, Pärnu linn, Paide linn, Võru linn, Pakenditööstus, Eesti Noorte Tantsu Ühing, Eesti Tantsuhuvihariduse Liit, Eesti Tantsukunsti ja Tantsuhariduse Liit

Aitäh kõikidele tantsuõpetajatele, autoritele, juhendajatele, tantsijatele, lapsevanematele ja publikule!

Koolitantsu korraldab Eesti Tantsuagentuur.

Lisainfo: www.koolitants.ee

#tantsonkunst

#koolitants