Koolitants “Udus või ilmsi” x Tantsija päevik

Noore tantsija Kadi Krikmanni peegeldus Koolitantsu Kompanii “Udus või ilmsi” lavastusprotsessist ja olemusest. Iga päevaga kasvas mõtete kogus. 

1. PÄEV

Uus energia, uued näod, uued reeglid, uued tantsud… ja millegi uue algus.

2. PÄEV

Õppisime veel rohkem uusi tantse ja puhastasime juba eelnevalt õpitut. Inimeste nimed saavad tasapisi selgemaks ja olemine muutub vabamaks.

3. PÄEV

Rääkisime Eestist ja jagasime enda mõtteid, millega Eesti meile seostub. Toimusid esimesed proovid Rakvere Vallimäel, kus oli palav, kuid õnneks oli keskkond inspireeriv. Ma olen kindel, et me kõik hakkame juba natukene suuremat pilti kokku panema.

4. PÄEV

Meie solistidega ühinesid ka trupi tantsijad igalt poolt üle terve Eesti. Tutvusime uute liikmetega ja algasid meie ühisproovid Vallimäel. Tänaseks oleme juba pooled koreograafiatest ära õppinud. Hea tunne on näha, kui paljusid noori üle Eesti köidab tants ja on valmis panustama oma aega ja annet, et saaksime luua Eesti jaoks selle tantsulavastuse.

5. PÄEV

Enamus proove on nüüd koos trupiga. Palav on… ja proovides on rohkem ootamist, kuna meid on nüüd palju rohkem. RANK-is (noortekeskus, kus ööbime) jäi ruumi vähemaks. Pesemise järjekorrad muutusid pikemaks. Aga enesekindlust, et sellest tuleb midagi ainukordset ja võimsat tuli kindlasti juurde.  

6. PÄEV

Tänasest tulid Rakverre Kelly ja säm ning livebänd. Kõik meie proovid on nüüd koos live-muusikaga, mis andis kohe uue hingamise ja tekitas meile palju elevust. Hakkasime kokku panema valmisolevaid osasid. Tegelesime rohkem üleminekutega, et nii meil kui ka muusikutel oleks selgem arusaam tervikust. 

Koos muusikutega hakkas kõik palju realistlikum tunduma.

Ja Maike jagas meile kohukesi 🙂

7. PÄEV

Kohe hommikul õppisime veel viimase osa meie lavastusest. Jagasime lavastuse kaheks. Lõunases proovis tegime esimese poole musta läbimängu ja õhtuses proovis tegime teise poole musta läbimängu. Ehk täna peamiselt toimusidki esimesed mustad läbimägud. Harjutasime ja rääkisime läbi ka veel kõik olulised detailid rekvisiitide kohta. Saime ka kätte enda kostüümid, mis muutis kõik palju reaalsemaks. 

Natuke hirmus on mõelda, et juba homme on esietendus, aga samas ma arvan me kõik oleme selleks valmis ja seda kaua oodanud. ⭐️

8. PÄEV

Hommik oli samasugune nagu ikka, ja kohe läksime esimesse proovi, kus tegime veel paar viimast joonist läbi ja mõtlesime tähtsad asjad üle. Panime kostüümid selga ja alustasime puhta läbimänguga. Esimesed kaks lugu läksid sujuvalt, kuid peale seda mitte enam väga. Peamiselt olid probleemid tehnikaga, kuna väljas oli liiga palav ning kogu tehnika kuumenes üle. See natuke hirmutas, kuna juba läbimänguga alustasime peaaegu 1h hiljem ja olime nüüd veel rohkem ajast maas ja ma ei saanudki teha mitte ühtegi puhast läbimängu enne esikat.

Õnneks kõigile tehnilistele probeemidele leiti lahendus ja me olime valmis esietenduseks. Uskumatu oli mõelda, et me panime selle kõik kokku tervelt ühe nädalaga ja nüüd me näeme vaikselt rahvast kogunemas, kes seda vaatama tulevad. Etendus läks ainult imeliselt ja kõigi emotsioonid olid laes ning süda on täis soojust ja tänulikkust nii kaastantsijate vastu kui ka kõigi vaatajate vastu.

9. PÄEV

Eilne esikas tundub ikka veel nii uskumatu, aga olen õnnelik, et saame seda täna korrata… kuid kurb, et see on meie viimane kord.

Sättisime end valmis, pakkisime viimased asjad kokku, ja olime valmis teiseks etenduseks. Ka tänane etendus etendus läks sujuvalt ja võtsime sellest viimast. 

Peale seda oli palju õnne ja tänulikkuse pisaraid, sest see on lihtsalt kirjeldamatu, kui imeline tunne oli olla laval Eesti taasiseseisvumispäeval ning kõike koreograafide ja meie tehtud tööd Eestiga jagada. Kõige lõpetuseks muljetasime / rääkisime mõtteid, jagasime tänusid ja plaksutasime üksteisele ning sõime torti ja veetsime veel viimased hetked Rakvere Vallimäel. 

“Ütle mulle, et see oli uni, ütle mulle äratuskell” on meie viimase tantsu kõige viimased laulusõnad. Kui see kogemus oleks uni, siis see oleks see kõige magusam ja parem uni, millest sa ei tahaks mitte kunagi ärgata. Kuid see oli justkui uni päriselus. 

Antud hetkel olen ma nii õnnelik, et see oli kõike muud kui uni ja me saime seda päriselt ilmsi kogeda.

Koolitantsu Kompanii 12. lennu tantsulavastus “Udus või ilmsi” esietendus 19. augustil 2022 Rakvere Vallimäel. Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäevale pühendatud võimsa energiaga kontsertetendusel kohtusid tants ja muusika. “Udus või ilmsi” tõi vaatajateni tantsijad Rakverest ja üle Eesti, kes peegeldasid elu, olu ja iseend läbi tantsu Rakvere Vallimäel. Muusikutena tegid kaasa räppar säm, Kelly Vask ja livebänd. Koreograafideks ja lavastajateks Kadi Aare ja Maarja Pruuli. 

Foto: Martin Piir