Eesti Tantsuagentuuri külastas töövari Berit Pedaste

Veel kõrvitsahooajal jõudis Eesti Tantsuagentuuri töövari Berit Pedaste, kes enda ETAs varjuks olemise telgitaguseid pisut avab.

Ma olen Berit Pedaste, Tartu Jaan Poska Gümnaasiumi 12. klassi õpilane. Olen tantsimisega tegelenud kokku 16 aastat ja hetkel tantsin Tähtvere Tantsukeskuses. Ma valisin ETA Tantsukooli, sest mulle avanes hea võimalus sinna töövarjuks minna ning mind huvitas, kuidas ka teistes tantsukoolides tööd tehakse. Lisaks on mu üks tuleviku karjäärivalikuid seotud tantsimisega ja antud kogemus aitab mind kindlasti tuleviku otsuste tegemisel. :))

Minu päev kujunes järgnevalt.

Kõigepealt hommikul, umbes kell 9,  vaatasin Vanalinna Hariduskolleegiumi teatri tundi, mis oli väga huvitav. Õpilased tegid tunnis erinevaid üldfüüsilisi harjutusi ja akrobaatika algharjutusi nagu näiteks peapeal seismist.

Siis oli natuke vaba aega enne kui jõudis majja tantsukooli juhataja Lii Ainsalu, kelle töövari ma olin. Ta rääkis mulle tantsukoolist ja ETAst endast, millega tegeletakse, kuidas asjad toimivad ja kes seal töötavad. Tegime tantsukoolis tuuri, kus ta näitas tantsusaale, kontoreid ja ka ladu. Mulle meeldisid koridoride mugav kujundus ja ladu oli loomulikult muljetavaldav. Kuna Halloween oli samal päeval, siis sain lõunaajal võimaluse lõigata kõrvitsat, mis kaunistaks tantsukooli (oli hea lõõgastav tegevus). Edasi tutvusin ETA kodulehega ja vaatasin eksamite tantsuvideosid enne kui tunnid algasid. Enne tunde rääkisin tantsukooli õppekava juhi Helena Piheliga ning siis käisin vaatamas kokku kuut tantsutundi (Dagmar Rang-Saal, Karoline Suhhov, Liisa Laine). Need olid kõik omamoodi erinevad ja väga äge oli igat tundi kõrvalt vaadata.

Esmalt läksin väikeste laste balletitundi, kus õpetajaks oli Dagmar Rang-Saal. Kuna ma ise pole kunagi balletitunde võtnud, oli sellist treeningut huvitav vaadata. Sellele järgnes Karoline Suhhovi kaasaegse tantsu tund, kus olid noored õpilased, kes harjutasid oma kava. Pärast neid tunde külastasin samade väikeste laste tundi, aga siis juba Liisa Laine kaasaegse jazzi tundi. Tore oli näha, et õpilaseid said erinevaid stiile, mis neile meeldivad, tantsida ja katsetada. Siis läksin Dagmari teise balletitundi, kus olid minu vanuses noored. Huvitav oli näha, mida tegid vanemad õpilased samas tunnis, kus varem olin käinud. Võrreldes noorte õpilastega oli lahe näha tasemete erinevust. Peale seda külastasin uuesti Karoline tundi, kus tehti erinevaid tantsulisi kombinatsioone, seal olles oli väga vaba tunne, oleks tahtnud ise ka tantsida. Viimaks käisin uuesti Liisa tunnis, mille sisuks oli erinevate tehniliste harjutuste sooritamine.

Kuna tunnid kestavad kaua, aga mul oli järgmine päev kool Tartus, lahkusin majast umbes 18.30 aga oleks tahtnud kauemaks jääda.

Nähtud ja kogetud sellel päeval sobib hästi iseloomustama tõesti kooli põhimõte, et Tants on KUNST, sest ETA on koht, kus tantsukunst ja tantsuharidus kohtuvad, lisa boonusena tagavad selle toimimise imetoredalt lahked ja professionaalsed õpetajad. :))