KOOLITANTS 2023 LÕPPKONTSERDID 07.05.2023 VILJANDIS!

TERE TULEMAST KOOLITANTS 2023 PIDULIKELE LÕPPKONTSERTIDELE!

KELL 15.00 ALGAVA KONTSERDI KAVA VAATA SIIT.
(mudilased, 4.-7. ja 6.-9. klassid)

KELL 18.00 ALGAVA KONTSERDI KAVA VAATA SIIT.
(1.-4. ja 10.-12.klassid)

Käes on festivali viimane etapp, mil lavale astuvad Koolitants 2023 tantsupäevade kunstilise tiimi hinnangul festivaliaasta kõige ehedama stiili- ja žanritunnetusega tantsud, mis on terviklikud loometööd, kus olulisel kohal on kvaliteetne liikumiskeel, eakohane lähenemine ning viimistletud esitus.

Koolitants 2023 tantsupäevade kontserdijuht on laulja ja laulukirjutaja Kelly Vask, kes osales ka Koolitantsu Kompanii suvelavastuses “Udus või ilmsi”, mis jõudis publiku ette Rakvere Vallimäel 2022. aastal.
Külalistena astuvad laval üles Koolitantsu Kompanii 12. lennu solistid, Šotimaa rahvuslik noorte tantsukompanii ja muusik säm.

Kontsertide avanumbri toovad publikuni muusikud säm ja Kelly Vask ning Koolitantsu Kompanii 12. lennu solistid, keda ühendab koostöö eelmise aasta suvel Rakvere Vallimäel toimunud suvelavastuses “Udus või ilmsi.” Koreograafid: Kadi Aare ja Maarja Pruuli. Solistid: Aale Kuks, Aarup Maaroos, Anete Pukk, Anette Lippmaa, Artur Jukola, Daili Kruusamägi, Elly Naigla, Emili Sarjas, Ethel Meier, Gerda Priisalm, Kadi Krikmann, Karolina Anvelt, Keitlin Koppa, Liisbeth Laanisto, Lissel Lõhmus, Marcos Veeber, Martta Raudsepp, Mia Vatsk, Mihkel Karus, Mirt Marleen Pevkur, Paula Oga, Pirke Tiisk, Sofia Kõivumägi.

Koolitants 2023 kontsertidel saab nautida Šotimaa rahvusliku noorte tantsukompanii Ydance lavastust “The Art of Falling” (“Kukkumise kunst”). Koreograaf Anna Kenrick, lavastaja Philippa Clark, kostüümikunstnik Jenni Loof, valguskunstnik Simon Gane, kaaskoreograaf / assistent Gillian Montgomery. Tantsijad: Rosie Robertson, Maura Armstrong, Marcus Burns, Aoife Henderson, Lily Kerek, Josie Sellwood, Hannah Dunn, Deanna Canny-Armitt, Erin Mared, Erin Currie, Emma Read, Ciara Hannon.

“…selle asemel, et olla pabinas tasakaalu hoidmise pärast maailmas, kus on nii palju hetki, kus võime oma elus laguneda, peame oma kukkumised nõtkusega vastu võtma ja õppima, kuidas osavalt maanduda.”

Sel kevadel ja suvel teevad tantsukoostööd Šotimaa rahvuslik noorte tantsukompanii ja uus Koolitantsu Kompanii 13. lend. Ühised etendusõhtud hakkavad elama 4.-6. augustini Šotimaal, Edinburgh Festival Fringe’l.

Tagasivaade Festival Koolitants 2023 tantsupäevadele

Koolitants 2023 tantsupäevad jõuavad lavale kolmeetepilisena. Jaanuarist märtsini toimusid üksteist maakondlikku tantsupäeva viieteistkümne kontserdiga. Neil esinenud tantsudest kutsusid maakondlike tantsupäevade žürii liikmed Aneta Varts, Joonas Tagel ja Maigret Peetson piirkondlikele tantsupäevadele ligikaudu pooled osalejad. Aprillis toimusid neli piirkondlikku tantsupäeva kaheksa kontserdiga. Neil osalenud tantsudest tegid lõppkontsertidele valiku Koolitants 2023 tantsupäevade kunstiline tiim koosseisus Eliisa Sirelpuu ja Teet Kask ning tantsuanalüüsi koolituse läbinud Eesti Noorte Tantsu Ühingu noortežürii.

“Koolitants on festival, mäng ei käi mõisa peale ning kunstiline tiim ei anna tantsudele punkte ega sea neid pingeritta. Meie ülesandeks oli kokku panna kaks inspireerivat, just 2023. aasta festivali iseloomustavat lõppkontserti, mis kõnetaksid ja puudutaksid nii tantsupublikut, tantsuõpetajaid ja tantsude autoreid kui ka kõiki noori tantsijaid endid.”

– Koolitants 2023 tantsupäevade kunstilised juhid Eliisa Sirelpuu ja Teet Kask.

Festivali Koolitants peakorraldaja Raido Bergsteini sõnul moodustavad Koolitantsu tantsupäevad kolmeetapilise terviku. “Kui maakondlikele tantsupäevadele on oodatud kõik tantsu harrastavad lapsed ja noored ning piirkondlikel tantsupäevadel on laval ligikaudu pooled kõikidest festivaliaasta tantsudest, siis 7. mail Ugala teatris toimuvad lõppkontserdid on just kunstilise tiimi vaates eriline ja inspireeriv läbilõige kogu tantsuhuvihariduse hooajast,” rääkis ta. “Maakondlike tantsupäevade žürii valik on sisuliselt kõige laiem, nad vestlevad tantsupäevadel ka juhendajate ja tantsude autoritega ning lähtuvad sellest, et kõik maakonnad vastavalt oma festivalil osalevate tantsude arvule piirkondlikel tantsupäevadel esindatud oleksid. Lõppkontsertide kunstilised juhid otsivad juba erilisi kunstilisi hetki ning nende ülesandeks on kahe inspireeriva kontserdi kureerimine,” lisas Bergstein.

Kõiki neid erilisi kunstilisi hetki on lõppkontsertidel tantsupublikuga jagamas sajad lapsed ja noored erinevatest tantsukoolidest ning -stuudiotest üle terve eesti, jutustades läbi tantsu omi lugusid, mis meid mõtetes argipäevast eemale viivad ja kaasa elama kutsuvad.

Koolitantsu lõppkontserdid on terviklikult lavastatud kontsertetendused, kus tantsude vahel ei ole võimalik saali siseneda ega väljuda. Küll aga saab seda teha kontsertide vaheaegadel.

Toimunud tantsupäevade pildigaleriid on kõigile huvilistele vaatamiseks üleval ERR Menu Koolitantsu lehel.
Samuti leiab ETV 2 saatekavast ka Koolitantsu telesaateid.

Täname: EV Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Kultuurkapital, Pakenditööstus, Harjumaa Omavalitsuste Liit, Pärnu linn, Paide linn, Tallinna Haridusamet, Valga vald, Viljandi linn, Eesti Tantsuhuvihariduse Liit, Eesti Noorte Tantsu Ühing, Eesti Tantsukunsti ja Tantsuhariduse Liit.

Täname südamest kõiki juhendajaid ja tantsuõpetajaid, kes järjepidevalt ja väsimatult tantsuarmastust lastes ja noortes elavana hoiavad!

Ilusaid tantsuelamusi ning kohtumiseni juba sügisel, mil Koolitantsu 30. juubelihooaja avab Pimedate Ööde Filmifestivali ja Festivali Koolitants koostöös toimuv noorte tantsufilmide festival Just Film x Koolitants.

TANTS ON KUNST