“Soledad”

Etendused:
23.03.2024 kell 19:00 Eesti Tantsuagentuuri teatrisaalis (PILETID)
24.03.2024 kell 18:00 Eesti Tantsuagentuuri teatrisaalis (PILETID)

Lavastuses ,,Soledad’’ kohtuvad flamenkokultuur ja kaasagne tants. Laval on muusikud Hispaaniast, Kanadast ja Eestist ning koos eesti flamenkotantsijaga liigutakse läbi üksilduse erinevate etappide ja meeleolude.

,,Soledad’’ ehk ,,Üksildus’’ on lavastus üksiolemisega kaasnevast vabadusest ja barjääridest, mida peame enda ja teiste vahele seadma. Olles küll vaba oma piiritletud ruumis, satume me silmitsi iseendaga, selle kõige otsesemas ja tooremas vormis. Isolatsioon oma duaalsuses võib olla rahustav ja rahutuks tegev, pelgupaik kui ka ajend otsimaks võimalust sellest põgeneda. (Flamenko)artistina tundide viisi treeningsaalis veetes ja üksi iga oma väikest liigutust või heli nüanssi lihvides on tihtipeale vaja toime tulla ka iseenda kahtluste ja hirmudega. Kõike seda selleks, et kohtuda teiste omasugustega laval, hetkeks koos luua ja nautida ning siis taaskord oma teed minna, tagasi sinna, kus ollakse juba koduselt üksi. Mis on aga see, mis paneb inimest end jäädavalt teistest eralduma?

Lavastaja, koreograaf ja esitaja: Ingrid Mugu
Dramaturgiline konsultant: Heili Lindepuu (ILIEH teater)
Muusikaline kujundus: Tjebbe Broek, Dennis Duffin, Indira Aparici Alcazar
Muusikud: Dennis Duffin (flamenko- ja elektrikitarr), Indira Aparici Alcazar (vokaal), Aneta Varts (löökpillid)
Kunstnik: Nele Sooväli
Valguskujundus: Chris Kirsimäe
Helitehnik: Erki Paju
Graafiline disain, fotod ja videod: Kadi Aare
Korraldus ja tehniline teostus: Eesti Tantsuagentuur
Kestus: 50 min

Esietendus 27. oktoober 2023 Eesti Tantsuagentuuri teatrisaalis

Täispilet 17 €
Õpilane / üliõpilane / õpetaja / pensionär 12 €
Grupipilet 10 € (alates 5. inimesest)

Piletid ostetakse tagasi või vahetatakse ümber vaid juhul, kui etendus jääb ära.

Eesti Tantsuagentuuri ja kohalike kultuurikorraldajate eestvedamisel toob TantsuMENÜÜ tantsuetendused kõikjale Eestis.

Toetajad: Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Pakenditööstus

www.tantsuagentuur.ee

Ingrid Mugu alustas oma tantsuteed 6-aastaselt stepptantsustuudios MODUS ning on sellest ajast saadik end tantsule pühendanud. Oma tantsuteekonnal on ta läbinud õpingud ETA Tantsukooli Tantsijakoolituses, Tantsuansamblis Sõleke (kus hiljem ka õpetajaks oli) ja Tallinna Ülikooli koreograafia BA, et nimetada vaid mõni. Flamencopisiku sai ta 2015. aastal stuudios ArteFlamenco ning 2021. aastal viis armastus selle kunsti vastu teda Kultuurkapitali ja hiljem ka ThreadRight stipendiumitega Sevillasse Fundación Cristina Heeren de Arte Flamenco kooli, kus ta õppis käesoleva aasta juunini.

Oma lühikese flamenkoteekonna jooksul on ta jõudnud olla tantsijaks tablaodes (flamenko etendamiskohad) nii Sevillas kui Varssavis, Palomares del Rio festivalil Guirijondo ning oli selle aasta Tampere flamenkofestivali peaesinejaks tablao-etendusega ,,Unelmien tablao’’. Varasemalt on ta Eestis välja toonud oma Debüütlavastuse ,,Põlemine’’ (STL Premiere’21).

Dennis Duffin kasvas üles muusikute perekonnas Torontos, Kanadas. Tänu oma isale alustas ta flamenkomuusika õppimist ja esinemist juba noorukieas. Ta on jaganud lava silmapaistvate artistidega Hispaanias ja Kanadas ning tunneb end koduselt mitmetes žanrites alates traditsioonilisest flamenkost kuni Balkani traditsioonilise ja Araabia fusion muusikani välja. Ta on tunnustatud artist mitmes riigis, on välja andnud sooloalbumi ning olnud peamine kitarrist ja helilooja mitmetes projektides. Duffin lihvis oma oskusi 2012/13 hooajal Sevillas asuvas Fundación Cristina Heeren de Arte Flamenco koolis ning elab ja tegutseb sellest ajast saadik Sevillas.

Indira Aparici Alcazar on pärit Vall d’Uixó linnast Catellóni piirkonnast. Ta alustas oma muusikaõpinguid 8-aastaselt Conservatorio profesional de música Francesc Peñarroja konservatooriumis. 2020. aastal asus õppima flamenkolaulu l’Escola Superior de Música de Catalunya, kus õppis oma ala tuntud nimede juures. 2021. aasta sügisel asus õppima Fundación Cristina Heerenisse, kus tema õpingud jätkusid järgneval õppeaastal ka stipendiumiga.

Ta on osalenud lauljana erinevates lavastustes, millega on käinud mitmetel flamenkofestivalidel, nende seas Nimési flamencofestival Prantsusmaal ja sündmustesari ,,Circulo flamenco de Viena’’ Viinis.

Aneta Varts on iga keharakuga, kogu hingest tantsu ja muusika inimene. Sündinud muusikute perekonnas on muusika tema elus alati olulisel kohal olnud. Võib-olla on ka just kodust kaasa tulnud rütmimaailm see, mis teda 7-aastase Rocca al Mare Kooli õpilasena koolis just flamenko tantsutundi viis. Sellest hetkest alates on tants ja muusika olnud lahutamatud ning olulised liikmed tema elus. Aneta lõpetas sel suvel koreograafia eriala magistriõpingud, kus tegeles samuti tantsu ja muusika vaheliste suhete uurimise ja mõtestamisega. Igapäevaselt töötab ta selles samas Rocca al Mare Koolis kultuurikorraldaja, liikumise kursuse juhendaja ja klassijuhatajana, kus alates eelkoolist kogu oma koolitee on käiud. Täpselt 10 aastat tagasi võttis Aneta oma armsalt isalt üle auväärt rolli punkansambli Propeller trummarina.


Kajastused: 

Ingrid Mugu: milleks eestlastele flamenko? Ingrid Mugu, ERR Kultuuriportaal, 18.10.2023