Just Film x Koolitants 2023 tantsufilmide programm

SEANSID:
05.11.2023 kell 14:00 Apollo Kino Solaris, saal 2 (Tallinn). PILETID
19.11.2023 kell 14:00 Apollo Kino Lõunakeskus, saal 3 (Tartu). PILETID

3. november Solarise keskuses Just Film x Koolitants: häpening 

Festival Koolitants toob igal aastal tantsupäevade ja üleriigilise Koolitantsu Kompanii etendustega teatri- ja kontserdimajade lavadele tuhandeid noori tantsijaid üle Eesti. Kolmandat aastat järjest toovad Just Film ja Koolitants suurele kinoekraanile ka noorte osalusel valminud tantsufilmid.

“Just Film x Koolitantsu filmide hulgas näeb eriilmelisi noorte nägemusi sellest, kuidas võiksid kaamera ja liikumine kokku saada. Filmi loomisprotsess on pannud neid mõtlema oma valikute üle – millised on liikumiskeel ja keskkond, mis nende soovitud loo edasi andmist toetavad. Filmide hulgas leidub nii kammerlikke lühivorme kui ka pikemale teekonnale viivaid filme, kus käsitletakse helgeid ja tõsisemaid teemasid mõlemaid. Rõõm, et noored on liikumiskeele puhul katsetanud erinevate žanrite lõimimist, alates kaasaegsest tantsust kuni tänavatantsu ja peotantsuni välja” – Aneta Varts, tantsukunstnik ja Festival Koolitants 2023 žüriiliige.

Seansi kestus: 50 min

Koolitantsu korraldab Eesti Tantsuagentuur.
Aitäh: EV Haridus- ja Teadusministeerium, Pakenditööstus
koolitants.ee

FILMID:

DanceAct Tantsustuudio tantsufilm
“ahas heit”

Koreograaf: Julia Koneva
Operaator: Roman Burkovski
Osades: Annabel Piirma, Berit Pikner, Greta Lis Pung, Grete Kukk, Grittel Kastan, Julia Koneva, Karmen Teesi Pregel, Kertu Olivia Tõntson, Laura Kurg, Laura Lisette Lepvalts, Mari-Liis Kurg, Marianne Anderson, Mirtel Põlluäär, Paulina Prangli, Roberta Uusmaa, Sofia Timakova

Lahti ja kinni. Kinni jääb. Kokku ja lahku. Lahku jääb. Ja lendab keha – ihu heitub, vari tuhmub ja pale kaamelt kahvatub.

Kestus 3:20 minutit

 


ETA Tantsukooli tantsufilm
“Aita sellel kasvada”

Koreograaf, režissöör, operaator, stsenarist: Elly Naigla
Osades: Eliise Siimann, Martta Raudsepp, Leonhard Reispere, Sigrid Veski, Anette Merisalu, Mia Desire Strömberg
Produktsioon: Eesti Tantsuagentuur

Film on mälestus selle filmi autori lapsepõlvest. ,,On vihmane suvepäev ja kogu maa on sajust märg. Mitte keegi õue ei kipu peale ühe väikese tüdruku, kes soovib minna õunapuud kastma, sest seda tegi ta igapäev. Oma punaste kummikute ja kollase kastekannuga minnes märkas ta ka erinevaid õunu, mis justkui ulpisid suurest sajust . Ta lähenes puule ja kastis teda suurest armastusest, hoolimata sellest, et tagasi tuli ta läbimärjana ja vihmast täitunud kastekannuga.” Õunad selles filmis sümboliseerivad kõiki tantsijaid, kes ekraanile ilmuvad. Nagu igal õunal on ka igal tantsijal oma ajalugu, eriline välimus ja stiil.

Kõige naljakamad lood sünnivad päriselus!

Kestus 5:33 minutit

 


Nora Stuudio tantsufilm
“Ajas kokku kootud”

Koreograaf: Marleen Kallas
Režissöör: Elise Nora Pruun
Operaator: Aleksander Erstu
Peaosatäitjad: Marleen Kallas, Arabella Matilda Ling
Lisaosatäitjad: Hanna Saara Hiir, Adeliina Pärn, Kristin Pruuli, Aleksander Erstu
Produktsioon: MTÜ Hõlmik

Looming ühendab, mitte ainult aja- ja mõttekaaslasi, vaid ka näiliselt ühendamatut. Püüeldes ühist sihti või võimaldades sihtimata tabamusi, loome sildu, maailmate vahel. Tulen Sulle eile külla ja… homseid mälestusi pean kalliks. Kas see, et elan veel ühe päeva, tõestab, et suudan tulevikku näha?

Kestus 10:22 minutit

 


ETA Tantsukooli tantsufilm
“Hämarik”

Koreograaf, režissöör, operaator: Liisa Maria Tischler
Osatäitjad: Kirke Loo Parts, Maia Tüür
Produktsioon: Eesti Tantsuagentuur

​​Ei ole vaja kedagi kaua tunda, et tajuda tema jälge oma elus. Mõnikord piisab vaid mõnest minutist või tunnist, et olla oluline. Isegi need inimesed, kes meie elust vaid korraks läbi käivad, võivad hiljem osutuda sama tähtsaks kui lähedased, kellega me iga päev kohtume. Seega ei sõltu edukus alati sellest, kui kaua keegi meiega on, vaid pigem sellest, millise jälje nad jätavad.

Muusika: La lune – L’lmpératrice

Kestus 01:20 minutit

 


ETA Tantsukooli tantsufilm
“külm ike”

Koreograaf, režissöör, operaator: Saara Lotta Krusell
Osatäitjad: Hele-Riin Hunt, Roosimari Kruus
Produktsioon: Eesti Tantsuagentuur

Eesmärk on anda edasi tunne, tunne külmast, selle raskusest kui ka helgusest, hetkest kui udu mööda merd liugleb, merevaht asendub jääga ja inimestena sulandume ühte. Talve pimedus matab kõiksuse, oleme mässitud paksudesse kihtidesse, kartes külma ja külmetuda. Talv annab meile helgust, silmailu – jääd, lumivalget lund – ainult natukeseks.

Kestus 1:12 minutit

 


ETA Tantsukooli tantsufilm
“Lineaar”

Koreograafid, režissöörid, operaatorid: Kirke Loo Parts, Liisa Maria Tischler, Matilda Liise Areda
Osatäitjad: Katariina Andrejev, Carina Dorbek, Madleen Varik
Produktsioon: Eesti Tantsuagentuur

Lineaar on tantsufilm, mis annab edasi inimestevahelisi arusaamatusi ja teede ristumisi. Nähtavasti lineaarsed teed võivad teiste omadega põimuda ja järsust kohtumisest võib võrsuda mis tahes. Juhuslikud kokkupõrked näitavad, et me ei ela üksi, vaid teistega paralleelselt. Kui palju voib olla maailmas hingesugulasi, kellega elame lineaarselt ja ei kohtu kunagi? Meie filmis seda ei juhtu – leidub ajahetk üksteise leidmiseks ja tajumiseks.
Filmi tegijatel on elus olnud õnn kohtuda läbi juhuste oma kõige armsamate inimestega ja seda hetke kohtab ka filmis. Filmi eesmärk on see tunne edasi anda.

Muusika: “Geen Genade”- De Ambassade

Kestus 3:56 minutit

 


Dreamland tantsufilm
“Mamba”

Koreograafid, režissöörid: Karmen Teesi Pregel, Marleen Prükkel
Osatäitjad: Anna Maria Orasmäe, Anneliisa Alt, Grethel Veiper, Hanna Linda Murd, Hanneloore Ott, Helena Vaasa, Herta Laug, Eliis Laiakask, Emma Suvemaa, Emma Ventsel, Laura Rennit, Liisbeth Laanisto, Lorena Tobbi, Marianna Villemson, Reili Reintam, Stella Maria Piho
Produtsent: Anna Liis Põder
Produktsioon: Dreamland

Milline on sinu sisemine auto? Milline on sinu sisemise auto sisemine inimene? Milline on sinu sisemise auto sisemise inimese lemmiklaul? Tema unistused? Tema hirmud? Nendele küsimustele vastavad tantsijad, kes on läbi isikliku autentsuse moodustanud ühtse sektiliku armee.

Kestus 2:37 minutit

 


“MEIE”

Koreograaf, režissöör, stsenarist: Elisabeth Teener
Operaator: Kaisa Nele Hendla
Osades: Kaisa Kattai, Sandra Väizene, Karmen Teesi Pregel, Elisabeth Teener
Produtsent: Anna Liis Põder

kui palju me tegelikult arvamuste küüsi langeme ja sellest mõjutatud oleme. kui palju on see, mida ma teen, see mida ma tegelikult ka ise tahan ja kui palju teen ma asju normide ja kuuluvustunde pärast – tee palju ja paista silma! töö! töö! töö! siis oled tubli ja tunnustust väärt!!??!!?
vahel kaob selles kõiges “Mina” tunnetus ära, ei taju enam piire. infoküllus. võistlemine millegi kättesaamatu üle. me loome kogu aeg endast mingit muljet teistele. tahame paista asjalikud, tegijad. julged, head…vahel saab sellest kõigest kõrini. ei taha kuidagi olla või paista. kellegi ootustele vastata!

Kestus 5:16 minutit

 


ETA Tantsukooli tantsufilm
“Peoliblikas”

Koreograaf: Krete Karolin Kõrvek
Režissöörid: Lisette Arminaits, Krete Karolin Kõrvek
Operaatorid: Lisette Arminaits, Krete Karolin Kõrvek, Martin Reitalu
Osades: Karoliine Hirmat, Reio Leinus, Ando Temmo, Helerin Türk
Produktsioon: Eesti Tantsuagentuur

Kes? Kus? Millal? Mis toimub mahajäätud hoones, kui uksed on kinnipandud? Ilmuvad hoone endised hinged ja jutustavad oma lugu. Tantsides nad täidavad ruumi, mis oli kunagi nende kodu.
Film on valminud ETA Tantsukooli filmikursuse raames.

Kestus 3 minutit

 


ETA Tantsukooli tantsufilm
“Unenägu”

Koreograaf: Saara Lotta Krusell
Režissöörid, stsenaristid: Rebecca Ossaar, Saara Lotta Krusell, Maia Tüür, Lotta Johanna Viks
Operaatorid: Rebecca Ossaar, Saara Lotta Krusell, Maia Tüür
Osades: Hele-Riin Hunt, Liisbeth Laanisto, Mona Viilup, Maya Bachmann
Produktsioon: Eesti Tantsuagentuur

“Somnium” on lugu sellest, kuidas probleemide leevendamiseks püütakse vahel neist kõrvale hiilida või mitte enesele tunnistada. Nii kujutabki filmi peategelane endale ette ideaalmaailma, kus nn tavaelu taolisi muresid ei esine. Omakorda tekkinud sotsiaalne isoleeritus on ajendanud aga tegelast endale ette kujutama kaaslasi, keda tegelikult ei eksisteeri. Ideaalmaailma sulgunu kujutab end ette muinasjututegelasena, kes magab kõrges madratsihunnikus, kuid mugavuse asemel on tema uni siiski häiritud madratsite vahel peituvate herneste tõttu. Kas “Somnium” on uni või unele sarnanev ärkvelolek?

Kestus 4:08 minutit

 


ETA Tantsukooli tantsufilm
“Värvi”

Koreograaf, režissöör, operaator: Lisette Arminaits
Osades: Lotta Johanna Viks, Liisa Maria Tischler
Produktsioon: Eesti Tantsuagentuur

Inimene, kui valge-taust. Kuidas kontakt ja keha ühendus maalivad meist terviku. Mis juhtub kui meie kehad tunnetavad üksteist, soojus meie ümber hakkab värvima meist maali.

Film on valminud osana ETA Tantsukooli õppekavast tantsufilmi kursusel. Filmi on aidanud juhendada ETA Tantsukooli õpetaja Rūta Ronja Pakalne.

Kestus 1 minut