Algas registreerimine Festival Koolitants 2024 tantsupäevadele

Algaval aastal oma kolmekümnendat juubeliaastat tähistav Festival Koolitants ootab tantsupäevadele osalema nii algajaid kui ka edasijõudnud 4-26 aastaseid tantsijaid koos tantsuõpetajate ja koreograafidega. Festival kannab sõnumit “Tants on kunst” ning toob fookusesse tantsu kui lava- ja etenduskunsti.

“Koolitantsuga on koos üles kasvanud juba mitu põlvkonda Eesti tantsuinimesi,” ütleb festivali peakorraldaja Raido Bergstein. “Tantsupäevad pakuvad unikaalse võimaluse noortel tantsuharrastajatel, nende juhendajatel, sõpradel ja pereliikmetel näha väga eriilmelist tantsu suurtel tantsulavadel, neid kõige paremas mõttes teistega võrrelda ning pärast nähtu üle arutleda.” Koolitants pakub inspiratsiooni ja innustust seega mitte ainult tantsijatele endile vaid kõigile, kes tantsus enda jaoks midagi kõnetavat leiavad, lisab Bergstein.

Suurejoonelised tantsupäevad jõuavad üle Eesti publikuni veebruarist kuni maikuuni kolmeetapilisena. Maakondlike tantsupäevade lavadele on oodatud kõik noored tantsuhuvilised nii tantsu- kui ka üldhariduskoolidest. Esitusele võivad tulla nii noorte omaloomingulised kui ka juhendajate loodud tantsunumbrid erinevatest tantsustiilides ja -žanrites. Valiku piirkondlikele tantsupäevadele pääsevate tantsude osas teeb tantsupäevade žürii ning lisaks toimuvad ka vestlusringid juhendajatega. Seejärel toimuvatel piirkondlikel tantsupäevadel teevad osalevatest tantsudest valiku festivali kunstilised juhid ning Eesti Noorte Tantsu Ühingu noortežürii. Nende valitud tantsudel avaneb võimalus esineda lõppkontsertidel 6. ja 7. mail Rahvusooperis Estonia. Lõppkontserdid toovad lavale parima läbilõike Eesti tantsuhuvihariduse aasta lavatantsudest.

Aastaid Koolitantsul osalenud tantsuõpetaja ja koreograaf Maarja Eliisabet Roosalu ütleb, et Koolitants annab unikaalse võimaluse nii koreograafile kui noortele tantsijatele oma sisemaailma väga siiralt teistega jagada ja publikule võimaluse sellest osa saada. “Ja kui me tantsuõpetajatena seda võimalust ei kasuta, siis mida me üldse teeme?” küsib Roosalu.

“Loomise tung on igas noores tantsijas olemas. See kas saab realiseeritud, jääb sahtlisse või jõuab lavalaudadele, oleneb paljudest teguritest. Looming on nii isiklik, et selle lavale jõudmine on noorte jaoks hirmutav ja närvesööv,” jagab oma muljeid enda kogemusest Koolitantsu lavadel noor tantsija ja koreograaf Anett Leesment. “Igaüks alustab kusagilt ja seetõttu olen ma väga tänulik, et noori koreograafe julgustatakse ennast näitama ja arendama, võimaldades neile Koolitantsu tantsupäevadel platvormi, et jõuda enda täie potentsiaalini!” ütleb Leesment.

Tantsude registreerimine Koolitants 2024 tantsupäevadele toimub aadressil koolitants.ee kuni 18. jaanuarini.

🤎 #tantsonkunst, mille nautimine ei võta midagi ära – kuid annab meile väga palju juurde!

Koolitantsu korraldab Eesti Tantsuagentuur.


Foto: Raido Bergstein