Galeriid: Koolitants vallutas Lääne-, Hiiu- ja Viljandimaa

16. ja 17. veebruaril astus Koolitantsu laval üles lausa kolm maakonda.

Žüriisse kuulusid tantsija, tantsukunstnik, ja -õpetaja Raho Aadla; Tallinna balletikooli klassikalise tantsu õpetaja Kaja Kreitzberg ning tantsuõpetaja ja koreograaf Maarja Pruuli. Sel aastal kuulutab žürii iga kontserdi lõpul välja vaid eripreemiate saajad, finalistid selguvad 20. märtsil aadressil www.koolitants.ee.

Veebruari kolmandal nädalavahetusel sai oma loomingut näidata suisa kolm maakonda: laupäeval esinesid Haapsalu kultuurikeskuses Lääne- ja Hiiumaa
lapsed ning pühapäeval Viljandi Sakala keskuses Viljandimaa tantsijad.

Raho Aadla hinnangul oli Hiiu- ja Läänemaa tantsukeel tehniliselt hästi lihvitud, küll võib publikule end rohkem avada ja näidata sisemist põlemist. “Noored võivad end laval julgelt rohkem nautida, sest selles, mida teevad, on nad väga tugevad. Särage – te olete imelised!” innustas ta tantsijaid.

Kaja Kreitzberg märkis, et helipilt eristus senisest, kuna üles oli leitud väga huvitavaid Eesti muusikapalu. Žürii silmis moodustas terve kontsert vaatamata väga erinevatele žanritele ja kahe maakonna dialoogile voolava sünergilise terviku.

“Võib tunduda, et kostüüm tantsu juures on nii pisike detail, aga tervik koosnebki kõikidest väikestest asjadest ja kostüüm on tegelikult esimene info, millest
vaataja saalis infot loeb. Viljandimaal toetasid huvitavad kostüümid väga hästi tervikut ja silma paistis ka tantsijate väljendusrikas miimika,” kiitis Kreitzberg viljandimaalasi.

Maarja Pruuli nõustus Kaja väljatooduga ning lisas, et Viljandis võlusid esinejad erakordse artistlikkusega, mis ühendab endas täielikku teadlikkust sellest, mida
ja miks laval tehakse, ning mänglevat kergust tehnilise poole tundeküllase esituse varju peites.

Peakorraldaja Raido Bergstein julgustas festivalil osalema neid, kes on seni julgust kogunud. “Koolitants pole võistlus. See on koht, kus võib katsetada kunstiliste ideede ja eriskummaliste lahendustega, suhelda teiste tantsumaastikul tegutsejatega ja kindlasti platvorm, kus saada esimesi esinemiskogemusi. Seetõttu ongi rõõmustav, et seni väiksemal määral osalenud maakondades
hakkab huvi tantsu vastu taas üha kasvama ja saame avada omaette tantsupäevad. Eelmisel aastal toimus Saaremaa tantsupäev esmakordselt kümne aasta jooksul Kuressaares ning loodetavasti muutub Haapsalus toimuv Läänemaa tantsupäevgi reeglipäraseks.”

Küll aga tõmbas Raido tähelepanu austusele artistide vastu. “Koolitantsu kontsert on etendus nagu iga teinegi. Kui etendus on välja müüdud, saame parimal juhul vastu tulla mõne seisukohaga. Saan soovitada pileti eelmüügist soetada ja õigeks ajaks, kontserdi alguseks saabuda.”

Publiku kirglik kaasaelamine saatis seekord rahva lemmiktantse veebihääletusvooru erandkorras lausa kolm, sest toetussõnumite osakaalu erinevus teise ja kolmanda koha vahel oli vaid 0,15%.

Galeriid

Eripreemia pälvisid:
Hiiu- ja Läänemaal:
Rahuliku, väljapeetud ning kauni esituse ja tantsu eest: Kenad keskmised – “Eksinud õnn”, tantsu autorid on tantsijad ise, kooli tants vanuseastmes 10.–12. klass.

Visuaalselt küllastunud lavapildi eest: Tiina tantsustuudio (Tt-stuudio) – “Ränduri labajalg”, tantsu autor Tiina Kaev, eesti ja rahvaste tantsude žanris vanuseastmes 10.–12. klass.

Mõjusa kompositsioonilise terviku eest: Haapsalu noorte huvikeskus – “Kuuda kummardama”, tantsu autor Triin Reemann, kaasaegne tants vanuseastmes 4.–7. klass.

Jõulise esituse ja võimsa elamuse eest: T-Stuudio – “Surve all”, tantsu autor Evelyn Piirak, kaasaegne tants vanuseastmes 10.–12. klass.

Viljandimaal:
Huvitava koreograafilise keele eest: S-Stuudio – “Kaemus”, tantsu autor Reelika Poroson, kaasaegne tants vanuseastmes 10.–12. klass.

Stiilipuhta ja maitsekalt efektse tantsu ja esituse eest: JJ-Street – “Nõjatu taha”, tantsu autor Kreete Uustalu, tänavatants vanuseastmes 6.–9. klass.

Lustliku ja lapsemeelse koreograafia ja esituse eest: Tantsu eelkooli Krõlli rühm – “Sulpsti”, tantsu autor Leanika Mändma, lastetants mudilaste vanuseastmes.

Kiiduväärse esituse eest: tantsustuudio Dance Dream mudilased II – “Nukkude soov”, tantsu autor Rita Muttel, lastetants mudilaste vanuseastmes.

Kompositsioonilise leidlikkuse eest: Face moe- ja tantsukool – “Koos on tore!”, tantsu autor Kadi Kesküla, lastetants mudilaste vanuseastmes.

Olulise teema usutava esituse eest: tantsukool Maerobic Street E-Go – “Vabaks”, tantsu autor Merili Maalmeister, tänavatants vanuseastmes 10.–12. klass.

Tantsija preemia: silmapaistev tantsija – Alice Kadak, S-Stuudio.

Humoorika lähenemise ja energilise esituse eest: Face moe- ja tantsukool – “Uu?”, tantsu autorid Maarja Kukumägi, Carolina Tagobert ja Karl Kask, lastetants vanuseastmes 1.–4. klass.

Tervikliku kompositsiooni ja isikupärase koreograafia eest: S-Stuudio – “Kõik on 1”, tantsu autor Leanika Mändma, show-tants vanuseastmes 10.–12. klass.

Omapärase väljendusplaani eest: tantsutrupp Vou – “ÕDE”, tantsu autor Elle Agar show-tants vanuseastmes 10.–12. klass.

Juhendaja ja tantsijate vahelise südamliku teemakäsitluse eest: tantsustuudio Treetan – Suure-Jaani Noorteka noorem trupp – “Hingeloom”; tantsu autor Reelika Poroson, lastetants vanuseastmes 1.–4. klass.

Vahvate liikumisleidude eest: S-Stuudio – “Veeline”, tantsu autorid Leanika Mändma ja tantsijad, lastetants vanuseastmes 1.–4. klass.

Tantsuõpetaja preemia: sütitav tantsuõpetaja, säravad tantsijad – Maarja Kukumägi, Face moe- ja tantsukool.