KOOLITANTS: Saare- ja Hiiumaa maakondliku tantsupäeva tunnustuspreemiad ja pildigalerii

KONTSERDI PILDIGALERIID VAATA SIIT.

Laupäeval kogunesid Kuressaarde Koolitantsu viimasele maakondlikule tantsupäevale Saare- ja Hiiumaa noored tantsijad.

“Saare- ja Hiiumaa tantsupäeva tantsisid südamesse lapsed oma siira esitusega,” jagas žüriiliige Maigret Peetson. Ta lisas, et oli tunda mudilaste tantsurõõmu ja enesekindlust mängulise liikumise kaudu. “Samuti oli põnev jälgida suurte gruppide tantse, kus detailirohke koreograafia kulges mõnusas tunnetuses, mida nautisid nii tantsijad laval kui ka publik saalis,” ütles Peetson.

Maakondlike tantsupäevade eriilmelisse žüriisse kuulusid kultuurikorraldaja, tantsuõpetaja ja punkansambli Propeller trummar Aneta Varts, tantsuõpetaja ja endine balletiartist Maigret Peetson ning tantsu- ja etenduskunstnik Joonas Tagel.

Aneta Varts rääkis, et tantsupäeva läbivaks märksõnaks kujunes tantsija kohalolu, mis mõnel juhul vajas veel koos kogemusega enesekindluse kasvu, aga laiemas pildis oli lavaruum täidetud mõnusa sisemise energiaga igas vanuseastmes. “Kindlasti on oluline ja julgustav roll selle kohalolu loomisel juhendajatel,” kiitis Varts.

Sel aastal on tantsupäevade kontserdijuhiks noor laulja ja laulukirjutaja Kelly Vask, kes osales ka 2022. aastal suvises Koolitantsu Kompanii lavastuses “Udus või ilmsi”, mis jõudis publiku ette Rakvere Vallimäel.

Tunnustuspreemia pälvisid: 

Julge esitus – Saaresära tantsukool tantsuga “Mjäu”, autor Marju Võrno

Tantsurõõm hoogsas esituses – Tiina tantsustuudio tantsuga “Talverõõmud”, autor Tiina Kaev

Täpne lavaruumi kasutus ja tubli esitus – tantsukool Semiir tantsuga “Varjudemaa”, autor Iiri Morgun

Mänguline rekvisiidikasutus – Saaresära tantsukool tantsuga “Punutud hüpped”, autor Laura Olesk-Sullakatko

Omanäoline kompositsioon ja suurepärane stiilitunnetus – tantsukool Semiir tantsuga “September 2, 1996”, autor Kelly Kasjanenko

Mõnus kambavaim ja julge esitus tervikus – tantsukool Semiir tantsuga “Teel laupäeva”, autor Raiko Tõhk

Leidlik koreograafia julges ja täpses esituses – Saaresära tantsukool tantsuga “Unetuse segadus”, autor Marju Võrno

Särtsaka energiaga esitus – Maria balletistuudio, Tulesädemed tantsuga “Tormiline lainetus”, autor Maria Traumann

Rõõm tantsust – Minu tantsukool tantsuga “Pidžaamapidu”, autor Kristiine Pajussaar

Erilist atmosfääri loov tantsijate kohalolu – Kuressaare Nooruse kooli huvikool Inspira- Celeste tantsuga “Kroonitud pead”, autor Annette Rungi

Tantsijate tugev kohalolu maitsekas tervikus – tantsukool Semiir tantsuga “120 BPM”, autorid Kelly Kasjanenko, Kristi Aksiim, tantsijad

 

2. aprillil saavad alguse piirkondlikud tantsupäevad. Maakondlike tantsupäevade žürii valis välja tantsud, mis jõuavad aprillis toimuvatele piirkondlikele tantsupäevadele. Aprillikuu jooksul toimuvad tantsupäevad Pärnu Kontserdimajas, Paide Muusika- ja Teatrimajas ning Viljandis Ugala Teatris.

Piirkondlike tantsupäevade kontsertidel esineb Koolitantsu Kompanii 13. lend lavastusega “Läbi/kukkumine”, koreograafiks Eliisa Sirelpuu.

Koolitants 2023 kunstilised juhid Eliisa Sirelpuu ja Teet Kask teevad koos Eesti Noorte Tantsu Ühingu noortežüriiga valiku tantsudest, mida esitatakse 7. mail lõppkontsertidel Viljandis Ugala teatris.

 

Fotod: Diana Ruitlane-Rüütli
Toimetaja: Kerttu Kaldoja