KOOLITANTS 2023: LÕPPKONTSERDID

Eesti tantsuhuvihariduse aasta suursündmuse, Festivali Koolitants 2023 tantsupäevade pidulikud lõppkontserdid toimuvad pühapäeval, 7.mail Ugala teatris, Viljandis.

Lavale jõuavad kaks kontsertetendust.
Kell 15 algaval kontserdil esinevad mudilased, 4.-7. ja 6.-9. klasside ning
Kell 18 algaval kontserdil 1.-4. ja 10.-12. klasside vanuseastmed.

Kõikide osalevate tantsude nimekirja leiab SIIT.

Piletid kontsertidele on müügil Fienta.com.

Lõppkontserte juhatab laulja ja laulukirjutaja Kelly Vask. Külalistena astuvad üles muusik säm, Koolitantsu Kompanii 12. lennu solistid ja Šotimaa rahvuslik noorte tantsukompanii.

Koolitants 2023 tantsupäevad jõuavad lavale kolmeetapilisena. Jaanuarist märtsini toimusid üksteist maakondlikku tantsupäeva viieteistkümne kontserdiga. Neil esinenud tantsudest kutsusid maakondlike tantsupäevade žürii liikmed Aneta VartsJoonas Tagel ja Maigret Peetson piirkondlikele tantsupäevadele ligikaudu pooled osalejad. Äsja lõppesid neli piirkondlikku tantsupäeva kaheksa kontserdiga. Neil osalenud tantsudest tegid lõppkontsertidele valiku Koolitants 2023 tantsupäevade  kunstiline tiim koosseisus Eliisa Sirelpuu ja Teet Kask ning tantsuanalüüsi koolituse läbinud Eesti Noorte Tantsu Ühingu noortežürii.

Festivali Koolitants peakorraldaja Raido Bergsteini sõnul moodustavad Koolitantsu tantsupäevad kolmeetapilise terviku. “Kui maakondlikele tantsupäevadele on oodatud kõik tantsu harrastavad lapsed ja noored ning piirkondlikel tantsupäevadel on laval ligikaudu pooled kõikidest festivaliaasta tantsudest, siis 7.mail Ugala teatris toimuvad lõppkontserdid on just kunstilise tiimi vaates eriline ja inspireeriv läbilõige kogu tantsuhuvihariduse hooajast,” ütles peakorraldaja. “Maakondlike tantsupäevade žürii valik on sisuliselt kõige laiem, nad vestlevad tantsupäevadel ka juhendajate ja tantsude autoritega ning lähtuvad sellest, et kõik maakonnad vastavalt oma festivalil osalevate tantsude arvule piirkondlikel tantsupäevadel esindatud oleksid. Lõppkontsertide kunstilised juhid otsivad juba erilisi kunstilisi hetki ning nende ülesandeks on kahe inspireeriva kontserdi kureerimine.”

Kunstilise tiimi liikme Teet Kaske sõnul oli neil Koolitantsu lõppkontserti koostades nägemus valitavatest tantsudest väga selge. “Meie fookuses oli just selliste eriliste hetkede leidmine ning rittaseadmine, et tantsuelamus kontserdi publikule kõige mõjusam oleks,” kirjeldas kunstilise tiimi ees olevat ülesannet Teet Kask.

Eliisa Sirelpuu lisas, et valikus olevatest tantsudest ei moodustatud mitte mingeid pingeridu, küll arutati Teet Kasega väga põhjalikult ka iga nähtud detaili üle ning vajadusel vaadati mitmeid kordi üle ka tantsupäevadel üles võetud videosalvestused. “Eestis on palju, palju andekaid ja töökaid tantsuõpetajaid ning noori tantsijaid. Vaadake üksteise töid, võtke aega tantsude sisse minemiseks ning nautige ja süvenege sellesse, mida te teete, sest see kõik paistab lavalt publikusse, puudutades rohkem, kui te seda arvatagi oskate,” soovitas kunstilise tiimi liige Eliisa Sirelpuu tantsijatele ja tantsuõpetajatele.

Lava- ja omaloominguliste tantsude Festival Koolitants toimub sel aastal 29. korda.

 

Koolitantsu korraldab Eesti Tantsuagentuur.

Fotod: Diana Ruitlane-Rüütli